Gasztronómia

knedli_sulthussal_es_martassal.jpg

Terítéken Csehország

Egy igazi cseh menüben feltétlenül szerepel a következő ételek valamelyike: knédli, sült hús párolt savanyú káposztával, vagy mártással, füstölt tarjaszeletek, esetleg pecsenye hús vagy folyami halak. Mi mással lehetne méltóbb módon megkoronázni az elfogyasztott tartalmas ételeket, mint egy igazi házi készítésű sörrel. A cseh éttermek és kocsmák biztosan kínálnak majd hasonló ételeket és remek cseh csapolt söröket. A cseh aperitif pedig a Becherovka, amit érdemes megkóstolni különleges íze miatt is. Rengeteg étterem, söröző és kiskocsma házilag főzi a sört, gyakran nyilvánosan, akár a vendégek előtt is.

 

Levesek

Az itthoni levesekhez képest sűrűbbre, raguszerűbbre készítik őket. Ha levest ennénk, akkor a cseh krumplileves a „bramboracka” remek választás lehet. Érdemes megkóstolni a pacallevest és a fokhagymalevet is. Helyi specialitás még a kyselo, avagy a savanyú kenyérleves vagy az ún. kulajda, ami egy sűrű gombaleves. 

 

sult_kacsacomb_knedlivel_es_kaposztaval.jpg

Knédlik

A knédli igazi cseh étel, amit mindenképpen meg kell kóstolni, ha cseh tájakon járunk.

Bőséges kínálatot találunk knédlikből, akár sós akár édes ízre vágyunk. A sós változatot köretként kínálják, a már említett húsokkal és mártásokkal házasítva. A knédli készülhet zsemlekockából vagy kelt tésztából, kiegészítője lehet a burgonya, de előfordul apró füstölt hús kockákkal gazdagított változata is. Édes változatát általában túróval és gyümölcsökkel kínálják.

Laktató ételek

A főfogások rendszerint kiadósak, még akkor is, ha knédli helyett más köretet választunk. A húsok és halak kerülnek leggyakrabban párba a knédlikkel, népszerűek például a marhapörkölt és a vadas jellegű mártással tálalt marhahús. 

Nemzetközi ételek

Természetesen a monarchia nem hagyta érintetlenül a cseh gasztronómiát sem, így a rántott ételek, a „gulas”, amit mi inkább pörköltnek, mint gulyáslevesnek neveznénk. Desszertként pedig a rétesek és palacsinták is gyakran szerepelnek a cseh étlapokon.  

Sörök

Nem maradhat el a csehek nemzeti italának kóstolója sem. A kínálat zavarba ejtően bőséges, biztosan talál mindenki kedvére valót. 

 soros_660.jpg