Karlovy Vary látképe

Karlovy Vary

Karlovy Vary német nevén Karlsbad Csehország legnagyobb fürdővárosa. Prágától 130 kilométerre található, a város tengerszint feletti magassága 400 m. Az ország északnyugati részén, erdőivel borított hegykoszorú ölelésében, a Tepla folyó két partján terül el. A város hangulatát a hegyoldalakra felkígyózó utcák és a klasszicista házak, valamint a városba itt-ott bekúszó erdős területek és parkok adják. Rengeteg promenád és sétálóutca szövi át a belvárost. A teljes város műemlékvédelem alatt áll.
Több mint 300 kisebb és nagyobb forrásának köszönhetően Csehország legnagyobb és a világ egyik legnépszerűbb gyógyfürdő helye. Az 1500-as évektől egyre kedveltebb gyógyfürdőhelye lett Európának, mára a világ egyik legismertebb gyógyászati fürdővárosa, ahol rengeteg gyógyszálló és gyógyfürdő várja a vendégeket.
A fürdőhelyek mellett méltán híres még a Moser Üveggyár és a Karlsbadi Procelángyár is. Karlovy Varyban készül továbbá a csehek gyógynövényekből készült likőrje a Becherovka is.
1948 óta minden év nyarán megrendezi a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált, ami a szakmai körökben Európa egyik legrangosabb filmes rendezvényének számít. A várost szépsége és hangulata miatt több film helyszínéül is választották már.

 


Kolonnád Karlovy Varyban

Látnivalók

A híres kolonnádokat Karlovy Vary egyik jelképeként is emleíthetnénk. Az évszázadok során, rengeteg szabadon álló, fedett oszlopsort emeltek a fürdők és az épületek között, hogy a gyógyvíz források kényelmesen megközelíthetőek legyenek.

A képen is látható Malomkő Kollonád a legnagyobb, 132 méteres hosszával, amely 62 oszloppárral díszített és 5 gyógyvízforrás érhető el útvonalán. Hírnevét tovább emeli, hogy a James Bond – Royal Casino című részében is megjelenik, mint montenegrói vasútállomás.

Híres kolonnádok még a teljesség igénye nélkül, a Vridlo-, a Park-, és a Kastélykút-kolonnád is.

Figyelem! A kolonnádok alatt elérhető vizeket nem ajánlatos orvosi útmutatás nélkül alkalmazni és nem tanácsos alkoholos ital és dohányzás mellet sem fogyasztani.


A város számos más nevezetességet is felvonultat, úgyis mint: a Thermál Hotel, a minden évben megrendezésre kerülő filmfesztiválok helyszíne, vagy a Császárfürdő, a Mária Magdolna templom, a Pasteur ház, a Dvorák park, Károly-torony, de a Szentháromság-oszlop és a Városi Nezval Színház is megér egy-egy sétát.


Közlekedés

A tömegközlekedés jól kiépített, 18 nappali és 2 éjszakai buszjárat segíti a város közlekedését.

Ezek legtöbbje megáll a város központjában található „Trznice" megnevezésű megállóban.

A turisták legnépszerűbb járata a 91-es busz, mert útvonala érinti a legtöbb nevezetességet Karlovy Varyban.


Karlovy Vary képekben


Hasznos címek, telefonszámok, információk

Tourinform Iroda:

Husovo náměstí 2, 360 01 Karlovy Vary
Tel.: +420 355 321 161,
e-mail: infocentrum@karlovyvary.cz
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek 08:00 - 16:00

Karlovy Vary City Card (200 CZK)

A városkártya különféle nevezetességek kedvezményes látogatására szolgál.
A kedvezmény mértéke 5-50% között mozog szolgáltatástól függően.

Fontosabb hívószámok:

Rendőrség (Karlovy Vary, I.P. Pavlova 26): +420 974 366 111
Kórház (Karlovy Vary, Bezručova 19): +420 353 115 111, +420 353 224 444