Karlovy Vary látképe

Prága – a varázslatos cseh főváros

Egy város csupa bájjal, romantikával és zenével, remek ételekkel és gazdag választékú jó sörökkel. A történelmi város fekvésének és patinás óvárosának köszönhetően, mely megőrizte és máig hűen tükrözi a régi idők hangulatát Prága az egyik legkedveltebb közép-európai úti cél. Az elmúlt évszázadok során olyan nevekkel és jelzőkkel illették, mint „az arany város", vagy a „száz tornyú Prága" de ha azt halljuk, hogy a „városok királynője" akkor is Prágáról van szó.

A város alapítóit dicséri a remek helyválasztás. Prága a kilenc dombra épült város, a Moldva kép partján terül el. A folyó két oldalát, amely 31 kilométer hosszan kanyarog a városban, számos híd köti össze. A folyószakasz ágai és holtágai több szigetet is kialakítottak. A dombok, völgyek, a kanyargó folyó fő és mellékágai, a szigetek nagyon kellemes összhangot teremtenek, amit a város folyamatos építése során nagyon jól alkalmaztak. Tájépítészeti szempontból is pazar összképet nyújt. Szerencsére a város jó része épen marad a háborúkban, a sérüléseket pedig szépen helyreállították.

1992-től a UNESCO világörökség részeként tartják számon Prága óvárosának közel 700 hektárját. A történelmi városrész nosztalgiáját a modern városrész életteli nyüzsgése ellensúlyozza. Rengeteg sokféle szállás várja az idelátogatókat, így mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő hotelt vagy panziót. Érdemes az utazást jóval korábban megtervezni, amikor még bőséges kínálatból válogathatunk. A város minden időszakban vonzza a turistákat, így a népszerű szállások gyorsan megtelnek.


Kolonnád Karlovy Varyban

Látnivalók Prágában

Prága annyi látnivalót kínál, amennyit nehéz lenne mind bemutatni. A főbb kerületek önmagukban is teljes napra elegendő látnivalóval és érdekességgel szolgálnak. Érdemes hagyni, hogy a város kialakítsa bennünk első benyomását lüktetésével, színeivel, illatával, hangjaival, utána pedig egy-egy városrész felfedezésével folytatni az ismerkedést. A visszatérő látogatók is biztosan találnak valami újat, még akkor is, ha csak a város varázslatos hangulata miatt látogattak vissza. Ha a sok látnivaló közt egy kis felüdülésre vágynánk, akkor bátran a gasztronómia kényeztetésére bizhatjuk magunkat, mert rengeteg jó étterem és kiskocsma várja a remek cseh ételekkel és sörökk a turistákat.

Stare Mesto – Óváros

Az óvárosi tér és környéke „egyetlen nagyszabású múzeum" ahogy Jókai is említette. Az alapokat már a 10. században lefektették, a rá következő századok tovább vitték és kiteljesítették a megkezdett munkát. Az Óvárosi téren bármerre indulunk, műemlékekkel, látnivalókkal találkozunk. Ilyen például a Szűz Mária templom, a Szent-Miklós templom, a Városháza és a torony, amelynek falán a csillagászati óra is található.

Hradcany – Hradzsin a várnegyed

A várnegyed, egy dombra épült összefüggő várból, palotákból, templomokból, tornyokból és az épületek ritmusát megtörő palotakertekből álló kerület. Nevezetességei többek között; Szent Vitus Székesegyház, Királyi Palota, Szent-György bazilika, Prágai Várkert.

 

Malá Strana – Kisoldal

A Hradzsin negyed szomszédságában, az óvárossal szemben található a Barokk épületeket felvonultató Mala Strana. Legkönnyeben a Károly híd felől közelíthetjük meg. Számos palota az egyik Szent-Miklós templom és egy a 18 század óta megóvott városrész, romantikus utcáival.


Közlekedés Prágában

Az óváros megközelítése és a parkolás is kihívást jelenthet a sok sétálóutca miatt. Célszerűbb az autót őrzött parkolóban hagyni és tömegközlekedéssel bejárni a látnivalókat.

Tömegközlekedés

Jól szervezett és viszonylag olcsó a prágai tömegközlekedés.
Rövid (30 perc) és hosszú távú (90 perc) vonaljegyekkel lehet utazni, melyek lehetővé teszik az átszállást is.
-      a rövid távú vonaljegy kb. 24 CZK (gyerekeknek és 60 év felett 12 CZK);
-      a hosszú távú vonaljegy kb. 32 CZK (gyerekeknek és 60 év felett 16 CZK).
-      Napijegy: kb. 110 CZK;
-      3 napos jegy ára pedig: kb. 310 CZK.

 

Parkolás Prágában

Három parkolási övezetet alakítottak ki Prágában:
- a narancssárga övezetben maximum 2 órán keresztül parkolhatunk, díja kb. 40 CZK/óra.
- a zöld övezetben már 6 órás parkolási idő is megengedett, itt kb. 30 CZK/óra díjat kell fizetni.
- a kék övezetet csak helyi lakosok használhatják! A szigorú büntetések elkerülése érdekében még pár percre sem érdemes itt hagyni az autót, mert a büntetés díja 200-tól akár 5000 CZK-ig is terjedhet, sőt, el is szállíthatják a kocsit!
- A Prága belvárosi parkolók ára általában kb. 40 CZK/óra, vagy 300-600 CZK/nap körül mozog.